5 gode råd til valg af uddannelse

  • Uddannelsesvalg
  • | 29-09-2020
  • | ZBC

Hvad skal du være, når du bliver stor? Snup 5 gode råd til valg af ungdomsuddannelse.

Hvad skal du være, når du bliver stor?

Det kan være et overvældende spørgsmål, når du står overfor at skulle vælge ungdomsuddannelse. Vil du være smed eller guldsmed? Slagter eller bager? SOSU-assistent eller sygeplejerske? HHX-student, HTX-student eller faglært? Hvad med en EUX, hvor du både bliver student og faglært?

Her er 5 gode råd til at vælge ungdomsuddannelse.

1. Vælg med hjertet
Er du den, der sluger Den store bagedyst råt og selv altid er i gang med kagekreationer i køkkenet? Er du den, de andre spørger, når deres mobil eller computer driller? Eller er du den, der altid tager sig af de andre? Find mulige uddannelser ved hjælp af dine interesser og overvej om din hobby kan blive første skridt i din karriere. 

Test hvad et godt job er for dig

2. Vær åben og søg viden 

Der er mange muligheder. Men lad dig ikke overvælde. Led rundt på nettet efter forskellige muligheder. Et godt sted at starte er på Uddannelsesguiden. Her kan du bl.a. teste dine interesser og kompetencer og finde et uddannelsesmatch.

Prøv uddannelsesguidens test her

3. Tal med familie og venner
Hvad laver man egentlig som kontorassistent eller læge? Det kan være svært at forestille sig det konkrete job. Spørg folk, du kender om deres dagligdag på jobbet. Hør også om, hvad de kan lide ved jobbet.

4. Er dine forældre gode vejledere?
Mange forældre kender ikke til de mange uddannelsesmuligheder. Meget er ikke, som da de var unge. Måske har de endda fordomme over for visse uddannelser? Test dine forældres fordomme her.

Hvis de har brug for lidt hjælp, så giv dem fem gode råd til at blive de bedste vejledere for dig…

5. Gå ikke i panik – det er ikke et valg for livet!
Og husk – et uddannelsesvalg låser dig ikke resten af livet til et bestemt job. Du kan skifte spor eller bygge ovenpå. De færreste laver det samme hele livet. Bare spørg de voksne omkring dig.

Så tænk nogle år frem. Der er ingen, der ved, hvordan verden ser ud om 20 år alligevel.

Ved du allerede, hvad du vil?
Så søg om optagelse med det samme på optagelse.dk