Gode råd til at vejlede dit barn om ungdomsuddannelse

  • For forældre
  • | 20-10-2020
  • | ZBC

5 råd der vil gøre dig til dit barns bedste vejleder, så I sammen kan gå på opdagelse i mulighederne.

Valg af ungdomsuddannelse er dit barns hidtil største og vigtigste valg. Det kræver mod og selvindsigt at finde den rette uddannelsesvej. Og det kræver en hjælpende hånd fra dig. Lyt til dit barn; Hvad er han eller hun god til? Hvad skaber glæde hos dit barn?

Fold de 5 råd ud og bliv dit barns bedste vejleder.

Tag en snak med dit barn og spørg ind til interesser og drømme for fremtiden. Hvad optager for eksempel din søn eller datter i skolen og fritiden? Hvad har dit barn af faglige, personlige og sociale styrker og kompetencer? Forsøg at have en åben dialog og spring ikke til et hurtigt valg.

Udfordre dit barns drømme uden at slette dem. Hav fokus på fremtiden i stedet for valget her og nu.

For mange unge er arbejdslivet og de mange jobmuligheder en ukonkret og fremmed verden. Fortæl dit barn om din egen karrierevej og de overvejelser og dilemmaer, du har stået overfor. Det er sjældent, at man arbejder inden for det samme område hele livet, så selvom man tager en bestemt uddannelse, skal dit barn vide, at der stadig er mange muligheder, og det ikke er et valg for livet, de gør sig. Lad din søn eller datter vide, at det er normalt at have tvivl, men at han eller hun ikke står alene på vejen til valg af uddannelse.

Lad også familie og venner fortælle om deres karrierevej og jobsituation for at give et indblik i alternative karriereveje og arbejdsmarkedet i det hele taget.

Du er uden tvivl den, der kender dit barn allerbedst og kan derfor komme med input, som han eller hun måske slet ikke har overvejet. Tal om de ting dit barn er god til. Tænk over at samtalen ikke behøver at handle om at være god til biologi, tysk, eller matematik. Det kan være, at dit barn er god til at planlægge og koordinere, og måske også synes det er sjovt. Husk at tænke dit barns styrker på en anderledes måde, det kan blive en fordel, når I taler om uddannelse.

En anden mulighed er at tage en uddannelsestest. Testen kan være et godt værktøj til at finde det rette match mellem dit barns interesser, styrker og mulige uddannelser. Lad dit barn tage denne test, og få på en hurtig måde et indblik i de uddannelsesmuligheder, der er.

Drøft spørgsmålene sammen med dit barn og snak om dem undervejs. Husk at du sagtens kan komme med gode råd uden at overtage selve valget. Når testen er færdig, kan I sammen reflektere over de foreslåede uddannelser og finde ud af, hvad næste skridt er.

Har du spørgsmål?

Ring til én af vores erhvervs- og uddannelsesvejledere. Vi sidder parate til at guide dig.

Ring på 7242 2509.

Kom forbi og oplev vores skole.

Her kan du opleve forskellige uddannelser og se vores hyggelige og ambitiøse studiemiljø. Du får selv mere viden, og du viser dit barn, at du også er nysgerrig på forskellige uddannelsesmuligheder.

Spørg gerne andre unge til råds om, hvordan det er at gå på ZBC.

Se her hvornår du kan besøge os.

Vil du vide mere om alle vores uddannelser?

ZBC tilbyder mange forskellige uddannelser, du og dit barn kan kigge på i fællesskab.

Se alle vores ungdomsuddannelser