ZBC-lærer får Politikens Undervisningspris

  • Pressemeddelelse: ZBC-lærer får Politikens Undervisningspris
  • | 08-05-2019
  • | ZBC

Kristian Nissen Arlet, der er ansat på ZBC, modtog tirsdag Politikens Undervisningspris 2019 for sin evne til at se og forløse elevernes potentialer.

Kristian Nissen Arlet fra Kokke- og tjenerskolen ZBC Slagelse er noget helt særligt. Igennem flere år har han været manden, der har hjulpet en stribe af skolens talentfulde kokkeelever til priser efter priser i nationale og internationale konkurrencer. Nu hyldes han selv med Politikens Undervisningspris i erhvervsskolekategorien.

- Om det er sociale, personlige eller faglige udfordringer, eleverne møder op med, så er der ingen tvivl om, at Kristian kan se tværs igennem det og finde potentialer frem, som eleven ikke selv vidste eksisterede, lyder det i begrundelsen fra dommerpanelet. 

Kristian Nissen Arlet er faglærer på kokkeuddannelsen på Kokke- og tjenerskolen ZBC i Slagelse og træner derudover skolens konkurrencehold. Under Kristian Nissen Arlets vejledning har elever fra skolen vundet guld til DM i Skills de sidste to år, guld ved DM for kokkeelever de sidste fire år, guld ved Nordisk Mesterskab for Kokke i 2018 samt en bronzemedalje til World Skills i 2017.

- Jeg har jo brugt rigtig meget energi og tid på at få andre til at blive de bedste, så det er ret vildt pludselig selv at stå her med hovedprisen. Jeg er meget stolt og glad, siger Kristian Nissen Arlet.

Pop-up køkken i spejderhytte

14 nuværende og tidligere elever har indstillet Kristian Nissen Arlet til Undervisningsprisen. En elev fremhæver i sin indstilling, hvordan Kristian Nissen Arlet arrangerede en tur i en spejderhytte for eleverne, hvor de lavede et pop-up køkken og en 15 retters menu for deres køkkenchefer. Og hvad skulle alt det postyr til for? Jo, Kristian Nissen Arlet mente, at eleverne trængte til et afbræk i undervisningen.

Andre beskriver ham som ”en hverdagens helt” og ”en ledestjerne”, og en af eleverne lægger vægt på hans ”kæmpe hjerte”. Alle indstillingerne har Kristian Nissen Arlet printet ud, for ”det er store ord, der er gode at have til de lidt mere nederen dage”. Og bladrer han bunken igennem, kan han også læse, hvordan Christian Wellendorf, der tidligere på året vandt titlen som verdens bedste kokkeassistent ved Bocuse d’Or, skriver, at ”han er stadig den i dag i dag er en ven, som jeg beder om råd og vejledning, og han står altid med åbne arme”.

At der er udviklet et særligt bånd mellem lærere og elever forklarer Kristian Nissen Arlet blandt andet med, at han har brugt enormt meget tid sammen med særligt konkurrenceeleverne. For konkurrencekøkkenet på Kokke- og tjenerskolen, ZBC, er stadig et vigtigt sted for de elever, som for længst er stoppet på skolen:

- Rigtig mange bliver ved med at komme der. De har lyst til at bidrage og hjælpe til, fordi de gerne vil give noget tilbage til mig og til skolen, fortæller Kristian Nissen Arlet.  

På ZBC er uddannelsesleder på Kokke- og tjenerskolen, Mona Pedersen Lundgren, også meget stolt over, at ZBC nu har papir på, at de har Danmarks bedste erhvervsskolelærer ansat.

- Kristian ser eleven og mennesket bag, og hans positive tilgang og faglige motivation smitter af på eleverne, så de hver dag brænder for at blive bedre og gøre en forskel i køkkenet, siger Mona Pedersen Lundgren og forsætter:

- Dermed bliver han et godt eksempel på, hvordan en lærer kan gøre en forskel og forandre verden for en elev og et ungt menneske. Det er det, som vi arbejder på hver eneste dag, og vi er stolte over, at vi ikke kun forløser elevers potentiale, men også har landets bedste underviser.

Politikens Undervisningspris uddeles i samarbejde med Lundbeckfonden og ud over anerkendelsen modtager Kristian Nissen Arlet en kontant belønning på 75.000 kroner.

Pressefoto

Kristian Nissen Arlet (i midten) sammen med de to kokkeelever Magnus Rosendahl (tv) og Mathias Dyhr Rothmann (th), da de vandt DM for kokkeelever

Download billede her

ZBC pressefoto

For yderligere oplysninger, kontakt:

Eva Eriksen, pressemedarbejder, ZBC. Tlf.: 4133 4734, e-mail: ever@zbc.dk