Det alle spørger om
Hvor og hvornår er der optagelsesprøver?
Du har mulighed for at komme til prøveforberedelse kl. 09.00 – 12.00, før du skal til optagelsesprøve. Her vil du få vejledning og mulighed for at stille spørgsmål til underviseren, inden din prøve.
Du skal komme til prøveforberedelse på den samme adresse, som du også skal til optagelsesprøve på.
Du kan se, hvor og hvornår vi afholder prøveforberedelse og prøver i oversigterne herunder:
GRUNDFORLØB EUD + SOSU:
Prøvedato: 23. september 2024
Prøveforberedelse: Ingen
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
Prøvedato: 21. oktober 2024
Prøveforberedelse: Ingen
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
By: Næstved, Handelsskolevej 3
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
By: Vordingborg, Chr. Richardsvej 43
Prøvedato: 9. december 2024
Prøveforberedelse: Ingen
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
Prøvedato: 13. januar 2025
Prøveforberedelse: 10. januar 2025
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
By: Næstved, Handelsskolevej 3
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
By: Vordingborg, Chr. Richardtsvej 43
Prøvedato: 14. marts 2025
Prøveforberedelse: Ingen
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
Prøvedato: 31. marts 2025
Prøveforberedelse: 28. marts 2025
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
By: Næstved, Handelsskolevej 3
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
By: Vordingborg, Chr. Richardtsvej 43
Prøvedato: 10. juni 2025
Prøveforberedelse: Ingen
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
Prøvedato: 23. juni 2025
Prøveforberedelse: Ingen
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
By: Næstved, Handelsskolevej 3
By: Roskilde, Maglegårdsvej 8
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
By: Vordingborg, Chr. Richardtsvej 43
Prøvedato: 4. august 2025
Prøveforberedelse: 1. august 2025
By: Slagelse, Bredahlsgade 3A
By: Næstved, Handelsskolevej 3
By: Ringsted, Ahorn Allé 3
By: Vordingborg, Chr. Richardtsvej 43
Hvad går optagelsesprøven ud på?
Er du bekymret for, hvad optagelsesprøven til din erhvervsuddannelse går ud på? Bare rolig. Her er samlet 14 punkter om alt det, du bør vide om optagelsesprøven. Lige fra du bliver indkaldt til prøven og til din afsluttende optagelsessamtale.
1. Tilmeld dig din drømmeuddannelse
Du skal først tilmelde dig den erhvervsuddannelse, du gerne vil gå på. Du kan søge om optagelse her.
2. Du bliver indkaldt til optagelsesprøve
Hvis du er tilmeldt en uddannelse, men desværre ikke har et højt nok gennemsnit fra folkeskolen, 02 i dansk og matematik, bliver du indkaldt til optagelsesprøve. Indkaldelsen finder du i din e-boks, så hold øje med den.
3. Forprøve – din mulighed for at øve dig
Når du bliver indkaldt til optagelsesprøven, får du også et tilbud om at deltage i en forprøve. Datoen for forprøven står i det brev, du modtager i e-boks. Det er typisk fredag, hvis prøven er mandag dvs. dagen før. Forprøven er din mulighed for at øve dig, inden det går løs med den rigtige prøve.
4. Kom i god tid
Det er en god idé at komme i god tid, så du ikke stresser over at komme for sent. ZBC anbefaler, at du er til stede minimum 30 minutter, før prøven starter. Du SKAL sidde på din plads og være klar til prøven, senest 15 minutter før prøven starter.
5. Hvad skal du have med?
ZBC sørger for papir og tilladte hjælpemidler. Tag gerne egne skrive- og tegneredskaber med. Husk, du skal skrive med kuglepen, da skriften ikke må kunne viskes ud eller ændres. Tegneredskaber er eksempelvis lineal, passer og vinkelmåler.
6. Hvis du skal på toilettet under prøven
Hvis du undervejs i prøven skal på toilettet eller lignende, skal du række hånden op, og du vil hurtigst muligt blive fulgt til toilettet. Forlader du prøvelokalet uden tilladelse, har du afbrudt eksamen og kan ikke komme tilbage til prøven.
7. Prøven i skriftlig dansk
Prøven i skriftlig dansk består af tre dele: Læsning (40 minutter), retskrivning (40 minutter) og skriftlig fremstilling (40 minutter). Vi anbefaler, at du kun læser én delopgave af gangen, og at du besvarer den, inden du læser næste delopgave. Husk at give dig god tid og udnyt al den tid, der er afsat. Det er ikke en prøve i at blive først færdig.
Alle delprøverne besvares på papir, så husk skriveredskaber. Prøven varer i alt to timer og bedømmes bestået/ikke-bestået.
8. Prøven i skriftlig matematik
Til prøven i skriftlig matematik er det en god idé at skrive dine mellemregninger ned. Det kan nemlig give dig halve point, selvom facit måske er forkert. Derudover er det vigtigt, at du læser opgaven igennem flere gange og er sikker på, du har forstået spørgsmålet. Og husk at se på, om dit facit er realistisk: Hvis du for eksempel skulle regne ud, hvor langt man kan cykle på en time, og dit facit er 2 cm, så kig lige din udregning igennem igen. Tænk logisk. Brug den afsatte tid. Det er ikke en hurtighedskonkurrence.
Prøven besvares på papir, så husk skriveredskaber. Prøven varer to timer, og bedømmes bestået/ikke-bestået.
9. Optagelsessamtale
En uge til 14 dage efter dine skriftlige prøver bliver du indkaldt til en optagelsessamtale. Her taler du med en vejleder og får svaret på dine skriftlige prøver. På baggrund af dine resultater fra de skriftlige prøver og samtalen vurderer ZBC, om du kan blive optaget på din uddannelse.
10. Hvad sker der, hvis du ikke består?
Til optagelsessamtalen vil der være en vejleder tilstede. Vejlederen fortæller dig om dine muligheder, hvis du desværre ikke har bestået prøverne. Du kan for eksempel tage prøverne igen på et senere tidspunkt. Du har i alt to forsøg - i særlige tilfælde kan du få tre forsøg. Men alt dette vil vejlederen hjælpe dig med til samtalen. Er du under 25 er der også mulighed for at starte på FGU. Er du over 25 år, kan du deltage på et adgangskursus. Læs mere om adgangskurset her.
11. Hvad sker der, hvis du kommer for sent?
Hvis du kommer for sent, har du ikke krav på at deltage i prøven. Du kan dog være heldig at få lov at deltage alligevel, hvis årsagen til din forsinkelse er acceptabel. Hvis årsagen til din forsinkelse ikke bliver accepteret, får du ikke lov at deltage i prøven. Det tæller som ét brugt forsøg og betyder, at du ikke er bestået prøven.
12. Hvad sker der, hvis du bliver syg?
Hvis du bliver syg, skal du hurtigst muligt give ZBC besked. Du skal kunne dokumentere din sygdom. Det kræver, at du bestiller en lægeerklæring, som du selv skal betale. Hvis du kan dokumentere din sygdom, gælder den missede prøve ikke som et prøveforsøg. Det betyder, at du stadig har to forsøg til at bestå prøven. Du vil hurtigst muligt blive tilbudt en sygeeksamen.
13. Er du ordblind og har brug for ekstra hjælp?
Har du brug for ekstra hjælp som eksempelvis en computer med program til oplæsning for ordblinde, så kontakt vores vejledere.
14. Hvornår bliver prøverne afholdt?
Hold øje her på siden, som vil blive opdateret med tid og sted for prøverne.
Hvad er reglerne og niveauet for prøverne?
Fælles for de to prøver
- Optagelsesprøverne er på niveau med kravene for at opnå karakteren 02 i folkeskolens 9.- klasseprøver i henholdsvis dansk og matematik.
- Prøverne har en faglig toning imod erhvervsuddannelserne. Begge optagelsesprøver varer 2 timer og bedømmes bestået/ikke-bestået.
Eksamensreglement for optagelsesprøver
Læs mere om optagelsesprøver på Undervisningsministeriets hjemmeside.
Se alle ZBC's erhvervsuddannelser (EUD) eller ZBC's EUX-uddannelser og tilmeld dig. Du skal være tilmeldt en erhvervsuddannelse for at komme til optagelsesprøve.
Hvad sker der, hvis jeg ikke består?
Til optagelsessamtalen, der finder sted efter prøven, vil der være en vejleder tilstede. Vejlederen fortæller dig om dine muligheder, hvis du desværre ikke har bestået prøverne. Du kan for eksempel tage prøverne igen på et senere tidspunkt. Du har i alt to forsøg - i særlige tilfælde kan du få tre forsøg. Men alt dette vil vejlederen hjælpe dig med til samtalen. Er du under 25 er der også mulighed for at starte på FGU.
Er du over 25 år, kan du deltage på et adgangskursus. Læs mere om adgangskurset her. Du kan også deltage i FVU. Læs mere om FVU her FVU (Forberedende Voksenundervisning).
Hvor kan jeg læse mere om dansk og matematik prøverne?
Læs mere om dansk- og matematikprøverne på undervisningsministeriets hjemmeside