Gå til primært indhold Gå til footer indhold

Juniormesterlære på ZBC

Med juniormesterlære på ZBC kan elever i 8. og 9. klasse prøve kræfter med spændende, praktiske undervisningsforløb med nye fagområder, opgaver, metoder og materialer. Vi har forløb med juniormesterlære på syv af vores skoler.

Bygningsstruktører står op ad betonprojekt
HHX-elever sidder sammen på trappe

Med juniormesterlære på ZBC får eleverne i 8. og 9. klasse undervisning på en ny måde – nemlig på en erhvervsskole med en masse andre unge, der interesserer sig for samme fag.

Alle forløb gennemføres i vores ungdomsuddannelsesmiljø, og eleverne får adgang til vores værksteder og udstyr. Derudover bliver de undervist af professionelle fagpersoner. På ZBC har vi syv forskellige forløb, eleverne kan vælge imellem:

  • Prøv kræfter med erhvervsuddannelserne
  • Gør en forskel
  • Maskiner, teknik og IT
  • Kreativitet i køkkenet
  • Dyr og planter under åben himmel
  • Skab fremtidens byggeri
  • Business
Elever fra 10. klasse på ZBC hygger sig sammen

Prøv kræfter med erhvervsuddannelserne

Dette forløb giver eleverne mulighed for at opbygge grundlæggende erhvervsfaglige kompetencer og afprøve forskellige faglige retninger. Eleverne introduceres til basal værkstedsforståelse og tilegner sig viden om materialetyper, arbejdsgange og brug af håndværktøj og simpelt maskineri. Der er desuden fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed som en integreret del af undervisningen.

Forløbet er velegnet til elever, der har behov for en praksisnær skolegang og ønsker at blive afklarede i forhold til en erhvervsuddannelse. Gennem varierende, konkrete og virkelighedsnære opgaver får eleverne større forståelse for egne styrker og interesser samt opnår kompetencer, der kan overføres til flere brancher.

Undervisningen foregår i professionelle værksteder med erfarne faglærere, og der arbejdes med opgaver og projekter, som kombinerer teknik, håndværk og samarbejde. Der lægges vægt på progression, struktur og en praksisfaglig tilgang, der understøtter elevens alsidige udvikling og forberedelse til videre uddannelse.

Vi udbyder forløbet ''Prøv kræfter med erhvervsuddannelserne’’ i Vordingborg, Næstved, Ringsted, Roskilde og Slagelse.

Social- og sundhedsassistent pige smiler

Gør en forskel

Et praksisnært forløb, hvor eleverne introduceres til grundlæggende kompetencer inden for sundheds- og omsorgsarbejde samt pædagogisk praksis. Eleverne arbejder med temaer som trivsel, kommunikation, empati og samarbejde og får indblik i arbejdet med mennesker i forskellige livssituationer.

Forløbet styrker elevernes sociale og relationelle kompetencer og understøtter deres motivation og afklaring i forhold til SOSU- og pædagogiske ungdomsuddannelser. Undervisningen foregår i autentiske læringsmiljøer med cases, simulationsøvelser og praksisnær opgaveløsning.

Vi udbyder forløbet ’’Gør en forskel’’ i Næstved, Køge, Ringsted, Roskilde, Slagelse og Holbæk.

Elektronikfagtekniker arbejder med udstyr

Maskiner, teknik og IT 

Et teknologiforløb der giver eleverne mulighed for at arbejde med mekaniske og digitale løsninger. Eleverne får indblik i grundlæggende tekniske principper, maskinbetjening, el-teknik, robotprogrammering og brug af digitale teknologier.
Forløbet fremmer elevernes problemløsningsevne og teknologiforståelse gennem opgaveløsning og projekter i værksteder og laboratorier. Sikkerhed, systematisk arbejde og samarbejde er gennemgående elementer.

Vi udbyder forløbet ’’Maskiner, teknik og IT’’ i Vordingborg, Ringsted, Roskilde og Slagelse.

Kokke og ernæringsassistenter står sammen ved bord

Kreativitet i køkkenet

Et sanseligt og praksisorienteret forløb med fokus på madlavning, bageri og køkkenhygiejne. Eleverne får indsigt i fødevarehåndtering, arbejdsrutiner og værktøj i det professionelle køkken og arbejder kreativt med retter og opskrifter.
Der arbejdes med planlægning, præsentation og samarbejde, og eleverne oplever sammenhængen mellem faglighed og hverdagsliv. Forløbet styrker elevernes praktiske og kreative evner og åbner muligheder inden for gastronomi og hotel- og restaurationsbranchen.

Vi udbyder forløbet ’’Kreativitet i køkkenet’’ i Vordingborg, Næstved, Køge, Ringsted, Roskilde og Slagelse.

21194 ZBC Slagelse 148

Dyr og planter under åben himmel

Dette forløb retter sig mod elever med interesse for natur og udendørs arbejde. Eleverne arbejder praktisk med pasning af dyr og planter, vedligeholdelse af grønne områder og får indblik i opgaver inden for fx gartneri, dyrepasser og landbrug.
Der er fokus på arbejdsdisciplin, ansvarlighed og praktiske færdigheder, samtidig med at eleverne opnår erfaring med samarbejde og planlægning. Forløbet vækker ofte stor motivation blandt elever, der trives med fysisk aktivitet og konkrete opgaver.

Vi udbyder forløbet ’’Dyr og planter under åben himmel’’ i Slagelse.

Tømrer med en boremaskine i hænderne

Skab fremtidens byggeri 

Et praksisfagligt forankret forløb med fokus på håndværk, materialekendskab og byggeprocesser. Eleverne arbejder med fx træ, mursten, mv. og lærer om opmåling, sikkerhed og brug af værktøj og udstyr.
Forløbet understøtter elevernes praktiske og tekniske kompetencer samt deres evne til at arbejde i strukturerede rammer og teams. Det giver eleverne mulighed for at snuse til fag som tømrer, murer og struktør og vækker interesse for bygge- og anlægsbranchen.

Vi udbyder forløbet ''Skab fremtidens byggeri’’ i Ringsted og Slagelse.

Receptionistelev står med en computer

Business

Eleverne introduceres til centrale opgaver og funktioner inden for detail, kontor og administration. De arbejder med temaer som kundeservice, butiksdrift, markedsføring og basal økonomiforståelse samt anvendelse af digitale redskaber og it-værktøjer.
Forløbet er velegnet til elever, der interesserer sig for forretningsforståelse, kommunikation og samarbejde og som har behov for en konkret og overskuelig introduktion til erhvervslivet. Praktiske opgaver kombineres med teori og refleksion.

Vi udbyder forløbet ’’Business’’ i Vordingborg, Næstved, Ringsted og Slagelse. 

Kontakt os om juniormesterlære

Som kommune eller skole kan du indgå en driftsoverenskomst med os omkring hele hold. Dette bliver tilpasset jeres behov i fx længde, indhold m.m.

I finder vores skabelon til driftsoverenskomst om juniormesterlære her. 

I kan også tilmelde jer vores åbne hold, eller gå sammen med nabokommunerne for at sikre at holdene bliver fyldt op.

Du kontakter os ved at udfylde formularen nedenfor med jeres oplysninger samt ønsker.

Det praktiske omkring åbne hold

Der skal minimum være 16 elever på et hold, ellers bliver det ikke oprettet. I en sådan situation kontakter vi de berørte kommuner og drøfter mulighederne som fx at flytte eleven til et andet tilbud i byen, en anden by eller muligheden for at kommunen betaler for de tomme pladser og vi derfor gennemfører.

Alle vores åbne hold på juniormesterlære tager udgangspunkt i 38 ugers undervisning af 2 dage. Betaling modsvarer statens takst for brobygning til de tekniske uddannelser og udgør 32.642,- for et helt skoleår (2025 takst). Der betales fra eleven indmeldes til udgangen af skoleåret uanset om eleven bliver i tilbuddet eller ej.

Hvis man ønsker at sende elever i vores åbne tilbud, skal man indgå en standardaftale om juniormesterlære (link til dokument – afventer det endelige). Aftalen indgås med den lokale uddannelseschef, som du kontakter via kontaktformularen nedenfor.

Kontakt os