Bliv klogere på
Her kan du hurtigt finde den forkortelse, du lige står og mangler
EUD - Erhvervsuddannelse
Dækker over en lang række af uddannelser, hvor der veksles mellem skole og oplæring i virksomhed. Erhvervsuddannelserne er virkelighedsnære og kobler teori med praksis. Her bruger du både hoved og hænder. På de fleste erhvervsuddannelser har du mulighed for at videreuddanne dig.
GF1 - Grundforløb 1
Starter du på en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen, kan du ikke tilmelde dig en specifik uddannelse. Du skal i stedet tilmelde dig det hovedområde, uddannelsen hører under. Hvis du gerne vil starte på social- og sundhedsassistent, skal du fx tilmelde dig hovedområdet ”Omsorg, sundhed og pædagogik”. Grundforløb 1 er en mulighed for at snuse til de forskellige uddannelser, der findes inden for det hovedområde, du har tilmeldt dig. Grundforløb 1 tager 20 uger, hvorefter du fortsætter på grundforløb 2.
GF 2 - Grundforløb 2
Når du har snust til de forskellige uddannelser på grundforløb 1, går du videre på grundforløb 2, hvor du vælger din specifikke uddannelse. På grundforløb 2 får du et grundlæggende kendskab til din uddannelse, som klæder dig på til din første oplæringsperiode i den virksomhed, hvor du har lære-/elevplads. Er du over 18 år, starter du direkte på grundforløb 2. Grundforløb 2 tager 20 uger.
HF - Hovedforløb
I erhvervsuddannelsesverdenen står HF for hovedforløb. I løbet af din erhvervsuddannelse veksler du flere gange mellem at være i din oplæringsvirksomhed og komme ind på skolen på hovedforløb. Her får du koblet ny teori på, som du kan prøve af i virkeligheden i din næste oplæringsperiode.
EUV - Erhvervsuddannelse for voksne
Er du over 25 år og vil du gerne starte på en erhvervsuddannelse? Så skal du i gang med en erhvervsuddannelse for voksne. Er du over 25 år, får du voksenelevløn under din uddannelse og mulighed for merit, så din uddannelse bliver kortere.
EUX - Erhvervsfaglig studentereksamen
Med en erhvervsfaglig studentereksamen bliver du både student og faglært. Her får du en erhvervsuddannelse med indbyggede gymnasiale fag, der er udvalgt, så de passer til erhvervsuddannelsen. EUX’ens varighed afhænger af, hvilken erhvervsuddannelse, du vælger, men tager ca. 4,5 - 5 år. En EUX åbner mange døre for dig: du kan både arbejde med dit fag og læse videre.
HHX - Højere handelseksamen
På handelsgymnasiet kan du tage en højere handelseksamen, HHX. HHX er for dig, der er interesseret i sprog, handel, økonomi, innovation, marketing og jura. Med en studentereksamen fra HHX kan du starte på mange videregående uddannelser.
HTX - Højere teknisk eksamen
På teknisk gymnasium kan du tage en højere teknisk eksamen, HTX. HTX er for dig, der er interesseret i de naturvidenskabelige fag som fx bioteknologi, fysik, kemi, matematik, teknologi og design. En studentereksamen fra HTX, er den studentereksamen, der åbner flest døre, hvis du gerne vil læse videre på fx universitetet.
Grundforløb på gymnasiet
Når du starter på gymnasiet, går du først tre måneder på grundforløbet. Din grundforløbsklasse er valgt ud fra den studieretning, du har ønsket. De første tre måneder går du altså sammen med andre, som har valgt samme studieretning. I løbet af de tre måneder bliver du introduceret til dine medstuderende gennem ryste-sammen arrangementer, og du stifter bekendtskab med dine nye grundfag. Når de tre måneder er gået, skal du vælge din endelige studieretning - her kan du skifte til en anden studieretning, eller blive i din klasse.
EUS - Grundforløb for studenter
Hvis du er student og vil tage en erhvervsuddannelse, kan du vælge at starte på et EUS-forløb, grundforløb for studenter. Med et EUS-forløb kan du færdiggøre grundforløb 2 på kun 5-10 uger. Herefter kan du søge lære-/elevplads.