10 tips: Lav et godt CV

 • Det gode CV
 • | 08-07-2022
 • | ZBC

Er det første gang du skal skrive et CV, eller kunne du bare godt bruge nogle gode råd? Få 10 tips til at skrive et CV.

10 tips der får dit CV øverst i bunken

 1. Sælg dig selv og tilpas dit CV til stillingen
  Vis dig fra din bedste og mest interessante side. Du skal imponere modtageren, så fremhæv erfaringer, som er relevante for den stilling, du søger. Der er ingen grund til at omtale et sprøjtecertifikat, når du gerne vil arbejde som salgsassistent i en tøjbutik. Beskriv i stedet de evner, som gør dig til en god sælger.

 2. Skriv korrekt
  Et flot sprog er altid vigtigt – uanset hvilken stilling, du søger. Du skal være velformuleret, struktureret og let at forstå. Det hjælper ikke at bruge slang og chat-sprog, som når du skriver til dine venner. Det får dig til at virke useriøs og uprofessionel.

 3. Bliv ikke skræmt væk
  Et jobopslag kan indeholde rigtig mange krav og ønsker. Og måske også nogle kompetencer og erfaringer, du ikke har. Lad det ikke stoppe dig i at søge en stilling, du er kvalificeret til. Send en ansøgning alligevel! En lille chance er bedre end ingen.

 4. Brug dit netværk
  Kender du, din familie eller venner nogen, der ved noget om den stilling eller virksomhed, du er interesseret i. Måske kan du få gode råd eller tips, som du kan bruge, når du skriver dit CV.

 5. Vær optimistisk! 
  Det hjælper ikke, hvis du skriver i en negativ tone. Du skal have en god attitude med dig! Husk du skal sælge dig selv. Ingen arbejdsgiver vil have medarbejdere, der kun ser problemer. En medarbejder, der finder løsninger, er langt bedre.

 6. Et CV er ikke en selvbiografi 
  En arbejdsgiver gider ikke læse hele din livshistorie. Et CV skal være kortfattet, struktureret, interessant og maksimalt fylde to normalsider. En arbejdsgiver modtager måske 50 ansøgninger + CV'er, hvilket betyder, at han/hun skal læse rigtig mange sider. Er dit CV meget langt, risikerer du, at det ikke bliver læst helt igennem. Hold dig til dine bedste og mest relevante erfaringer, så modtageren ikke går glip af noget vigtigt.

 7. Alting er ikke relevant 
  Religion, holdninger til politik og din mening om verdenssituationen hører ikke til på et CV.

 8. Er det tid til en ny e-mail?
  Hvis du har oprettet din første mailadresse, og den lyder noget i stil med ”flottefrank26@gmail.com”, er det nok tid til at skifte den, inden du søger job. Lav en helt ny mail, som giver et seriøst indtryk af dig. Brug hellere dit navn, det virker mere neutralt. Et eksempel kunne være ”frank_kristensen@gmail.com”.

 9. Du skal være nem at kontakte!
  Modtageren skal have nemt ved at kunne kontakte dig. Dine kontaktoplysninger - navn, adresse, telefonnummer og evt. e-mail – skal derfor stå på den forreste side af dit CV.
  Ofte bliver du kontaktet på e-mail, hvis du skal til samtale. HUSK derfor at åbne din mail dagligt. Også i spam-folderen.

 10. Udskriv altid dit CV og gennemlæs det
  Når du er fokuseret på at skrive, laver du nemt tastefejl eller skriver sætninger, der ikke giver mening for læseren. En god vane er at printe dit CV ud, holde en god pause, og derefter læse CV'et grundigt igennem. Kontroller for stavefejl, grammatiske fejl og forkert tegnsætning. Få eventuelt dine forældre, din onkel, lærer eller en anden person til at læse dit CV. De ser ofte fejl, som du har overset.

God arbejdslyst med dit CV.