8 tips til den gode ansøgning

 • Den gode ansøgning
 • | 07-07-2022
 • | ZBC

Sådan skriver du ansøgningen, der hjælper dig til at få en lære- eller elevplads.

Sådan skiver du den gode ansøgning

 1. Vær dig selv 
  Det er vigtigt, at du gør dig tanker om, hvilket signal du vil sende. Det er derfor også vigtigt, at du selv skriver ansøgningen, så du kan stå inde for den. Du skal skrive på din måde og i dit eget sprog. Husk at læse din ansøgning igennem for fejl.

 2. Find ud af hvad du er god til 
  Måske synes du, det er svært at finde ud af, hvad du er særligt dygtig til. Men det er vigtigt, at du tænker over, hvad du er god til både på det personlige, faglige og sociale plan. Hvordan er du som person – er du for eksempel beslutsom og humoristisk? Hvad er du god til i skolen? Og hvordan er du, når du er sammen med dine venner – er du god til at samarbejde eller til at lede? Hvis du skal sælge dig selv, så er det vigtigt at vide, hvad du sælger. Find ud af, hvad du er god til. 

 3. Sæt dig selv i spil 
  Når du har fundet ud af, hvad du er god til, skal du sælge dig selv til en virksomhed. Find ud af, hvordan de ting, du er god til, kan bruges i den virksomhed, hvor du søger lære-/elevplads. Giv gerne konkrete eksempler på, hvordan det, du er god til, kan bruges i virksomheden. Fortæl, hvorfor virksomheden lige præcis skal vælge dig. 

 4. Forstå virksomheden 
  Det er vigtigt, at du ikke skriver en standard ansøgning, som du sender rundt til alle i branchen. I stedet skal du sætte dig ind i, hvad netop denne virksomhed søger. Vis i din ansøgning at du forstår, hvad virksomheden har brug for, og beskriv, hvorfor du gerne vil arbejde hos lige netop dem. Hvis du har spørgsmål, så kontakt gerne virksomheden. Det viser, at du er interesseret i at arbejde i virksomheden. 

 5. Kort og præcist 
  En ansøgning bør ikke være længere end ½-1 side. Din ansøgning skal derfor være præcist formuleret. Du skal vække virksomhedens interesse og gøre dem nysgerrige efter at lære dig bedre at kende. 

 6. Aflevér CV og eventuel ansøgning personligt 
  Det giver et godt indtryk af dig som person, hvis du selv møder op og afleverer dit CV og din ansøgning personligt til chefen/mesteren. Fortæl, hvorfor du er kommet, og aflevér så din ansøgning. På den måde kan chefen/mesteren danne sig et indtryk af, hvem du er. 

 7. Udnyt mulighederne 
  Måske har den virksomhed, du har ansøgt hos, ikke mulighed for at ansætte dig. Spørg i stedet, om de kender nogen, der mangler en som dig. Hvis virksomheden har fået et godt indtryk af dig, er der mulighed for at de gerne vil anbefale dig til andre.

 8. Den gode ansøgning er en proces 
  Den gode ansøgning mestrer du ikke fra den ene dag til den anden. Det er en proces. Har du fået et afslag? Ring til virksomheden og spørg, hvad du kan gøre bedre i fremtiden. På den måde kan din næste ansøgning blive endnu bedre.