Rejs med ZBC til udlandet
Drømmer du om at tage en del af din uddannelse som oplæring (praktik) i udlandet? På ZBC kan du gøre drømmen til virkelighed
En oplevelse for livet
Drømmer du om en international karriere, eller brænder du for at snuse til andre kulturer og måske tage en del af din uddannelse i et andet land, så rejs med ZBC til udlandet. Mange uddannelser tilbyder enten studierejser til udlandet, udveksling med Erasmus+ eller længere ophold under OPU-programmet (tidl. kaldet PIU).

Alma var i SOSU-oplæring i Grækenland
Mød Alma, som har været i oplæring (praktik) i Grækenland i fem uger. Hun læser SOSU med EUX og fortæller om sine oplevelser med at rejse ud. (Videoen er produceret af Europabevægelsen)
ZBC har altid igangværende projekter og partnere i udlandet, som vi kan trække på, når vi sender danske elever ud i Europa.
Vi har fået en hilsen fra danske Thomas Harder Johansen, som ejer og driver virksomhed inden for totalentreprise, og som er en af vores samarbejdspartnere i Sydspanien.
Mød Thomas, som gerne tager imod elever i sin virksomhed.
Rejs med Erasmus+ til udlandet
Som elev på ZBC er der inden for de fleste erhvervsuddannelser mulighed for at søge om Erasmus+ tilskud, så du kan komme til udlandet under dit grundforløb eller hovedforløb. Erasmus+ ophold er ophold af kortere varighed. På grundforløbet 2-3 uger og på hovedforløbet 2-5 uger. Studieopholdene kan foregå enten på en udenlandsk skole eller arbejdsplads.
Er du nyuddannet, kan du inden for det første år også deltage i et udvekslingsophold. Inden for det første år beregner vi, fra du har afsluttet din sidste eksamen.
Hvis flere elever er afsted på samme mobilitetsophold, kan der være mulighed for, at en lærer kan tage med på elevernes udvekslingsophold.
Tag en snak med din holdlærer eller kontakt international afdeling for at høre om dine muligheder på mail: zbc-international@zbc.dk
Eller bliv inspireret ved at læse andre elevers oplevelser fra Erasmus+ ophold på vores Facebook side.

ZBC søger om tilskud til rejse og ophold på vegne af ZBCs elever. Hvert år kan ZBC med vores Erasmus+ VET mobility charter sende mere end 100 elever og lærere til andre EU lande finansieret af Erasmus+.
Tag et OPU-forløb som ZBC-elev
OPU (Oplæring/praktik i udlandet) er et længere praktikforløb af mindst en måneds varighed. Det kan foregå rundt omkring i verden og er en oplagt mulighed, hvis du har lyst til at sælge computere i Dublin, arbejde med administration i München, bygge huse i Tyskland eller jonglere med tallerkener i Paris.
Der findes to former for OPU:
- Oplæring i udlandet = Udstationering fra virksomheder, hvis du allerede har en uddannelsesaftale i Danmark,
- Beskæftigelse i udlandet = Skoleudsendelse, hvis du ikke har en uddannelsesaftale i Danmark.
Som udgangspunkt skal du selv finde dit praktiksted, men kom altid og spørg i International afdeling, hvis du mangler kontakter – måske vores netværk kan hjælpe dig videre. Du skal selv sørge for at søge refusion via AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) og inden du rejser ud, skal ZBC godkende den praktikplads, du har fundet i udlandet.
Det giver dig meget større chancer på det europæiske arbejdsmarked, hvis du på et tidspunkt ønsker at søge et job i udlandet.
Er du EUD elev på ZBC og interesseret i OPU, så læs mere her
Er du merkantil eller HHX-elev, så læs mere længere nede på siden.
Kontakt international afdeling for at høre om dine muligheder: zbc-praktikiudlandet@zbc.dk
Du kan også hente inspiration i vores OPU Facebook gruppe, hvor tidligere PIU elever deler deres oplevelser.
Læs mere i folderen: OPU på ZBC
Du kan se animationsfilmen om oplæring/praktiki udlandet herunder.

Uddannelsesaftale eller ikke
Hvis du allerede har en uddannelsesaftale i Danmark, kan du komme i oplæring/praktik i udlandet, hvis din arbejdsgiver siger god for det. Du kan blive udstationeret hos en samarbejdspartner, et datterselskab eller en anden kontakt i udlandet. Det vil næsten ikke koste din danske arbejdsgiver noget, da du under et ophold i udlandet vil blive lønnet af praktikstedet. Og med en dansk uddannelsesaftale skal du under praktikken have en elevløn, som svarer til de danske elevlønninger. Din arbejdsgiver skal betale forskellen, men får sine udgifter refunderet af Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Hvis du ikke har en uddannelsesaftale, har du stadig muligheder for at komme i oplæring/praktik i udlandet. ZBC samarbejder med Silkeborg Handelsskole om praktik for de merkantile uddannelser, mens ZBC selv er ved at opbygge eget netværk for de andre skoleudsendelser under OPU-ordningen. Under opholdet får du løn fra dit praktiksted, min. 5-6000 kr. pr. måned, mens AUB (Arbejdsgivernes Elevrefusion) refunderer rejseomkostninger og en del af udgifterne til husleje. Du er dækket af den danske sygesikring ved OPU-opholdet op til et år i Tyskland. Selv om praktikstedet er i udlandet, skal skoleperioderne som regel tages i Danmark.
Et OPU-ophold kan finde sted overalt i verden – dog ikke lande, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til. Du kan finde inspiration om forskellige lande, du kan rejse til på gribverden.dk
Hvordan foregår det?
Når du er oprettet og har deltaget i online-webinar, vil du kunne tage et skoleophold/fag pr. måned. Du modtager en komplet oversigt over vores skoleophold/fag, så du ved, hvornår du skal gå i skole online. Du har fri fra arbejde, når du deltager i et skoleforløb online. Husk at aftale nærmere med din arbejdsgiver.
Al undervisning foregår online og vil veksle mellem læsning, præsentationer, videoer, opgaver mm. I læringsværktøjet Moodle vil du kunne følge dit eget aktivitetsniveau og tempo. Efter hvert skoleforløb vil du modtage en karakter på baggrund af dit faglige niveau - vurderet af vores erfarne undervisere.
Fri fra arbejde
Du har fri for arbejde til at kunne deltage i onlineundervisningen i skoleugerne. Du har også 37 timers fri til at skrive din fagprøve, ligesom du har fri til eksamen.
Sådan kan et forløb se ud:
Obligatoriske specialefagsuger
- Modul 1 - Kommunikation
- Modul 2 – Optimering af arbejdsprocesser
- Modul 3 – Projektadministration
Valgfrie specialefagsuger - alle af 1 uges varighed:
- Struktur i de administrative problemstillinger 1+2 (udarbejde fagprøveaftale i samarbejde med vejleder)
- Udvidet skriftlig kommunikation
- Database
- Debitor / Kreditor / Lagerstyrring
- Løn og lovgivning
- Avanceret regneark
Bøger og materialer
ZBC Digitale Læringscenter benytter som udgangspunkt primært onlinematerialer. Det vil sige, at du har adgang til dine bøger og materiale når som helst og hvor som helst, så længe du har internetadgang.
Når du starter på dit skoleophold online, så har du adgang til materialet døgnet rundt og derfor kan du selv vælge, hvornår du vil starte og slutte din skoledag.
Bemærk dog: Din underviser og vejleder er kun til rådighed i tidsrummet kl. 8.00 – 15.30 mandag til torsdag i skoleugerne.
For yderligere information kontakt:
Hans Christian Højgaard på e-mail:
hcho@zbc.dk