Gå til primært indhold Gå til footer indhold

Bager og konditor

På bager- og konditoruddannelsen lærer du at bage lækkert brød og lave flotte kager. Du kommer til at lære om traditionelt bagværk, men du kommer også til at være kreativ, når du skal finde dine egne smage.

Bagere med brød, mens de står foran en masse ovne
Information om uddannelsen
Download PDF

Skoler

Grundforløb: Køge, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse og Vordingborg.
Hovedforløb: Ringsted.

Startdatoer

Ansøgningsfrister

Økonomi

Længde

3 år - 4 år og 6 måneder

Adgangskrav

Er du over 25?

Bager og konditor - er det noget for dig?

    • Kirsten vil gerne være konditor og lære håndværket.

      Kirsten har tidligere været deltager i TV-programmet "Den Store Bagedyst". Det satte skub under drømmen, og hun besluttede sig for at blive konditor og lære det klassiske håndværk.

    • Rasmus ville gerne arbejde med sin hobby og uddanner sig derfor til bager.

      Rasmus vil gerne have en hverdag, hvor tingene skifter - og så kunne han samtidig godt lide at bage. Han valgte at gøre sin hobby til sin levevej, da han startede på uddannelsen til bager.

      • Konditor går gennem et køkken, og i hænderne har hun en plade med forskellige kager på

        Uddannelsen til bager og konditor

        På uddannelsen kommer du til at lære at bage brød og kager. Du vil både lære at bage efter traditionelle opskrifter på bagværk, men du vil også skulle være kreativ og tænke nye veje.

        Du kommer til at arbejde med de nye trends inden for faget, og så kommer du også til at teste nye smage og tekniker af. 

        Som bager og konditor bager du store portioner af fx brød, men du kan også arbejde med detaljer, når du fx laver chokolade som konditor. Når du starter på uddannelsen, kommer du til at arbejde inden for begge fag, inden du skal vælge, om du vil være bager eller konditor. 

      • Bager i køkken, mens hun smiler og arbejder med dej

        Uddannelsen til bager

        Som bager er du nysgerrig på bagerfaget og kan lide at skabe nye trends inden for fx bagværk. Under uddannelsen til bager lærer du at skabe klassisk bagværk og kager på nye måder.

        Du kommer til at arbejde med dine hænder og får en grundlæggende viden om fremstillingen af brød og kager.

        Uddannelsen til bager kombinerer teori og praksis, og du får viden inden for bagværk, køb og salg, varer og egenkontrol. Du kan specialisere dig til håndværksbager og detailbager.

      • Konditor sætter kager i en montre

        Uddannelsen til konditor

        Som konditor fremstiller du alle slags kager, både wienerbrød og flødekager men også isanretninger, lagkager og kransekager

        Under uddannelsen til konditor kommer du til at arbejde med dine hænder og får viden om desserter, is, marcipan og fremstilling af dekorationer samt figurer.

        Du lærer også at bage bunde, lave cremer og mousser samt skabe dit eget udtryk.

      • Bager smiler til hinanden, mens de står med brød i hånden

        Bager og konditor - job og videreuddannelse

        Som bager og konditor kan du blive ansat i større supermarkedsbagerier eller industribagerier. Du kan også arbejde i en klassisk bager- eller konditorforretning. Der er også mulighed for at starte egen virksomhed.

        Hvis du vil læse videre, kan du fx tage en uddannelsen til procesteknolog. Tager du uddannelsen med EUX kan du fx tage en professionsbachelor i ernæring og sundhed.

      • Konditorer i køkken arbejder med fyldte chokolader

        Bager og konditor - læreplads med løn

        Det er din opgave at finde din læreplads, men ZBC har lærepladskonsulenter, der kan hjælpe dig. Oplæringsvirksomheden og du skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale. Du kan få elevløn under din uddannelse. Læs mere om læreplads her.

        Drømmer du om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig med at realisere din drøm. Læs mere om oplæring i udlandet her.

      Tag uddannelsen med EUX

      Du kan vælge at tage denne uddannelse med EUX og derved få en erhvervsfaglig studentereksamen. På den måde slår du to fluer med ét smæk og bliver både student og faglært.

      Pædagogisk assistent med EUX får studenterhue på

      Hvor starter din rejse?

      Jeg kommer direkte fra 9. eller 10. klasse

      Har du netop færdiggjort grundskolen? Så kan du starte på grundforløb 1 på en erhvervsuddannelse. Grundforløb 1 tager cirka 20 uger.

      Bager i køkken med

      Jeg er under 25 år, men det er over to år siden jeg afsluttede 9. eller 10. klasse

      Så kan du starte på grundforløb 2 på alle vores erhvervsuddannelser. 

      Jeg er over 25 år

      Så kan du tage en EUV - erhvervsuddannelse for voksne. Det betyder, at når du tilmelder dig en uddannelse bliver du automatisk tilmeldt en realkompetencevurdering (RKV).

      Jeg har ikke været på skolebænken længe

      Bare rolig, du kan starte på GF+, hvis det er længe siden, du har været på skolebænken. Det kan også være, at du er i tvivl om, hvad du skal. GF+ er et 10-ugers forløb, der forbereder dig på grundforløb 2.

      Bor du langt fra din drømmeuddannelse?

      Så kan du heldigvis bo på vores elevhoteller eller vores kollegie. På dén måde kommer du tæt på din uddannelse. Vi har elevhoteller i tre af vores skolebyer.

      Trin og specialer

      Bagværker (trin)

      Som bagværker lærer du om bagning af almindelige og traditionelle brød og kager, men du vil også få kendskab til moderne metoder til bagning. Det er første trin til uddannelsen som bager og konditor.

      Håndværksbager (speciale)

      Som håndværksbager lærer du om moderne og traditionelle metoder til bagning og nytænkning af brød og kager. Du får overblik over råvarer og produktion, og hvordan du bager produkter, der tiltrækker kunder.

      Detailbager (speciale)

      Som detailbager får du kendskab til bagerhåndværket og bagning i supermarkedsbageri og industribagerier. Derudover lærer du om driften af et bageri og optimering.

      Konditor (speciale)

      Som konditor er især kager i fokus. Du lærer at fremstille alle slags kager - både wienerbrød og glødekager men også isanretninger, lakgager og kransekage. Du kommer også til at arbejde med dekorationsarbejde i fx chokolade og marcipan.

      Det alle spørger om

      Hvilke fag har jeg på uddannelsen?

      Her er nogle af de fag, du får på uddannelsen til bager og konditor:

      • Brødproduktion
      • Dessertproduktion
      • Flødekager og lagkager
      • Rullede deje
      • Rørte kager
      • Piskede masser
      • Egenkontrol
      • Varekendskab
      • Salg og service

      Tager du uddannelsen med EUX, får du følgende fag på gymnasialt niveau:

      • Dansk A
      • Engelsk B
      • Samfundsfag C
      • Matematik B
      • Fysik B
      • Kemi B
      • Teknikfag B - proces, levnedsmil og sundhed
      Hvordan er økonomien under uddannelsen?

      Du kan søge SU på grundforløb, hvis du er over 18 år.

      På hovedforløb får du elevløn. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i oplærings- og skoleperioderne.

      Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne varierer fra branche til branche.

      Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18 år.

      Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

      Hvor kan jeg få vejledning?

      Har du brug for vejledning? Klik her og kom i kontakt med en vejleder.

      Elever fra 10. klasse på ZBC hygger sig sammen

      Kom og oplev uddannelsen

      På en besøgsdag får du mulighed for, at opleve skolen og uddannelsen indefra. Vi har besøgsdage på alle vores skoler i alle otte byer.

      Du kan besøge os igen den 21. november.

      Er du klar til at starte?

      Du kan tilmelde dig uddannelsen allerede i dag på optagelse.dk

      Brug for hjælp?
      Brug for hjælp?