EUX - to uddannelser i én

Tag en erhvervsfaglig studentereksamen på Sjælland. Vi har EUX-uddannelser til dig i 8 byer. Få både svendebrev og studenterhue

Med EUX får du to uddannelser i én - så når du er færdig, står du både med svendebrev OG studenterhue. Med en EUX kan du gå direkte i arbejde, når du er færdig med din uddannelse eller du kan læse videre.

 • Varighed:
  4-5 år
 • Studiested:
  Faxe, Holbæk, Køge, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse, Vordingborg og Kalundborg
 • Økonomi:
  SU og løn
 • Adgangskrav:
  9. eller 10. klasse med 02 i matematik og dansk. Er du over 25, så kontakt en vejleder.

Hvad er EUX?

På en EUX (erhvervsfaglig studentereksamen) får du flere fag på gymnasialt niveau end på EUD (erhvervsuddannelse) - derfor, får du også en studenterhue, når du har gennemført din uddannelse.

På EUD får du et svendebrev, når du er færdig - et svendebrev er et afgangsbevis.

På EUX får du både en studenterhue OG et svendebrev, når du er færdig. Det er dit bevis på, at du har gennemført to uddannelser i én.

På en EUX får du det bedste fra begge verdener. Du får lov at arbejde med det, du brænder for i praksis, men også teoretisk. Når du sidder i undervisningslokalet og har dine gymnasiale fag, vil du ofte opleve, at undervisningen bliver koblet til den erhvervsfaglige uddannelse, som du er ved at tage. Dette giver en god sammenhæng oplever mange og gør at din erhvervsuddannelse er omdrejningspunktet.

Se hvordan EUX er bygget op

Se videoen og bliv klogere på, hvordan EUX er bygget op. Den erhvervsfaglige studentereksamen, EUX, består ligesom andre erhvervsuddannelser nemlig af grundforløb og hovedforløb, hvor du på hovedforløbet også bruger en stor del af tiden på din læreplads. 

På EUX skal du være god til både det praktiske og det boglige. EUX er, ligesom EUD, en vekseluddannelse. Det betyder, at det praktiske og det boglige vægtes lige. På en EUX kommer du til at have flere fag på højt niveau, ligesom på gymnasiet, men samtidig bliver du god til et håndværk.

 

Erhvervsuddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb, som skifter mellem oplæring (praktik) og skole.

Du tager Grundforløb 2 på skolen. Det varer 20 uger. Hovedforløbet varer typisk 2-4 år, og du afslutter med en svendeprøve.

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du tage Grundforløb 1 først. Det tager 20 uger.

ZBC EUX-uddannelse - grafik over uddannelsens opbygning

Hvad kan jeg bruge en EUX til?

EUX åbner mange døre.

Du kan bruge den til at gå direkte ud på arbejdsmarkedet, men du kan også bruge den til at komme ind på videregående uddannelser, fx universiteter, erhvervsakademier eller professionshøjskoler på lige fod med elever fra andre gymnasiale uddannelser - du kan fx blive bygningsingeniør som EUX tømrer.

Find uddannelser med EUX

Du kan tage mange forskellige erhvervsuddannelser med EUX inden for alle fire hovedområder.

Du kan desuden altid vælge at starte på en EUX og senere vælge den fra, og tage den samme erhvervsuddannelse uden EUX, hvis det alligevel ikke var noget for dig. Du kan dog ikke gå fra en EUD til en EUX. Derfor skal du huske at vælge den til fra start - særligt hvis du er i tvivl.

Mød fx Stina og Katrine fra social- og sundhedsassistentuddannelsen med EUX.

Se alle uddannelser med EUX

Ingen resultater

Der findes desværre ingen resultater på den valgte filtrering.

Prøv at udvide din søgning.

Få hjælp til at vælge uddannelse

Er du i tvivl? Eller har du spørgsmål til vores uddannelser?

Så kontakt en af vores vejledere på telefon, mail eller kom forbi i en af vores skolebyer.

Kontakt vores studievejledere

ZBC EUX-uddannelser - Vejleder hjælper elev med studievalg

Tilmeld dig EUX

Når du starter på en erhvervsuddannelse eller EUX direkte fra grundskolen, starter du på grundforløb 1 (GF1).

På grundforløb 1 får du mulighed for at prøve mange forskellige uddannelser af, inden for det hovedområde og den fagretning, du har valgt. Det betyder, at du ikke kan tilmelde dig fx tømrer-uddannelsen med EUX, men skal tilmelde dig det hovedområde og den fagretning, tømrer-uddannelsen med EUX hører under.

Du kan se vores guide "Skal du starte på en erhvervsuddannelse til sommer?".