Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX

Du arbejder med smørrebrød, madretter og pålæg. Når du vælger en gastronomuddannelse med EUX, får du en studentereksamen og en erhvervsuddannelse

Du er interesseret i kulinariske madoplevelser, og nyder de daglige kreative udfordringer, du møder i løbet af din arbejdsdag.
Som gastronom skal du have lyst til at arbejde med fødevarer og være god til at have overblik i en presset hverdag. 

Gastronom med speciale i smørrebrød og catering hører under gastronomuddannelserne. 

Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning m.m. Du bliver både faglært og student på én gang, hvilket giver dig flere muligheder for at læse videre. 

  • Startdatoer:
    Grundforløb 1 & Grundforløb 2: 12/8-24.
  • Ansøgningsfrister:
    Grundforløb 1: 11/8-24 (12/8-24). 18/1-25 (20/1-25). Grundforløb 2: 11/8-24 (12/8-24). 18/1-25 (20/1-25).
  • Varighed (inkl. grundforløb)
    4 år og 2 måneder
  • Studiested:
    Grundforløb: Ringsted, Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse og Vordingborg. Hovedforløb: Slagelse
  • Økonomi
    SU og løn
  • Adgangskrav
    9. eller 10. klasse med 02 i dansk og matematik. Er du over 25 kontakt en vejleder.
  • Kom og oplev vores uddannelser
    Introduktion og brobygning
  • Brug for vejledning? Også hvis du er over 25 år:
    Kontakt en vejleder
Download PDF

Mød en elev: - Arbejdstiderne passer perfekt til mig

Luna har altid elsket at lave mad. Samtidig vil hun gerne arbejde i dagstimer og have fri i weekenderne. Derfor passer uddannelsen til cater perfekt til hende. 

Job og videreuddannelse gastronom - smørrebrød og catering EUX

Job:
Langt de fleste af de nyuddannede gastronomer får beskæftigelse i restaurationsbranchen. Det er også mulig at arbejde i kantiner, supermarkeder, hospitaler, storkøkkener og meget andet.


Videreuddannelse:
Når du er færdig med gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på erhvervsakademiuddannelserne Procesteknolog og Serviceøkonom, samt professionsbacheloruddannelserne, under forudsætning af, at du opfylder de specifikke adgangskrav, Ernæring og Sundhed og Global nutrition and health.

ZBC gastronom - kok i køkken

Sådan kommer du i gang

En erhvervsuddannelse består af Grundforløb og et hovedforløb, som skifter mellem oplæring (praktik) og skole.

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du tage Grundforløb 1 først. 

Du tager Grundforløb 2 på skolen. Det varer 20 uger. Et hovedforløb varer ca. 2-4 år alt efter uddannelse, og du afslutter med en svendeprøve.

ZBC erhvervsuddannelse - sådan er din erhvervsuddannelse bygget op

Læreplads med løn

Oplæring (praktik) med løn
Det er din opgave at finde din læreplads, men ZBC har studievejledere, der kan hjælpe dig. Oplæringsvirksomheden og du skal ind indgå en skriftlig uddannelsesaftale. 

Mulighed for skoleoplæring (skolepraktik)
Kan du ikke finde en læreplads, eller mister du din læreplads, tilbyder skolen dig skoleoplæring på ZBC.

Læs mere om læreplads og skoleoplæring

Oplæring (praktik) i udlandet

Drømmer du om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig med at realisere din drøm. 

Læs mere om oplæring i udlandet

ZBC gastronom - elever i køkken

Kom og besøg vores skoler

Besøgsdage i alle byer
Vi har også besøgsdage på alle vores erhvervsskoler i alle 8 byer.

Tjek alle vores fag og tilmeld dig en besøgsdag

Introduktion og brobygning
ZBC har Introduktion for 8. klasse og Brobygning for 9. og 10. klasse på vores erhvervsskoler og erhvervsgymnasier i alle vores skolebyer.

Få inspiration til at vælge uddannelse og se videoerne med Mads Marius.

Introduktion for 8. klasse

Brobygning for 9. klasse

Introduktion og brobygning - Mads Marius på besøg på ZBC

Hvordan kommer jeg i gang?

Kom i gang med din uddannelse til Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX på et grundforløb på ZBC.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb. Grundforløbet foregår på skolen og varer 20 uger. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse skal du starte på Grundforløb 1 først. Det varer 20 uger. Alle Grundforløb 1 giver adgang til alle grundforløb 2, men vi anbefaler, at du vælger et Grundforløb 1 inden for hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser.

Når du har gjort dit Grundforløb 2 færdigt, skal du på hovedforløb. Det veksler mellem skoleophold og praktik i en virksomhed, og du afslutter med en svendeprøve. Dit hovedforløb varer 4 år og 2 måneder.

Se mere om optagelse

EUX fag på gastronomuddannelsen

I løbet af din EUX-uddannelse følgende fag på gymnasialt niveau:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Samfundsfag C
  • Matematik B
  • Fysik B
  • Kemi B
  • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.

Her er nogle af de fag, du får på uddannelsen til gastronom med speciale i smørrebrød og catering:

  • Ernæringslære
  • Salg og service
  • Køkkenpraktik
  • Produktionshygiejne
ZBC gastronom - elev anretter mad

Bor du langt fra din drømmeuddannelse?

Så kan du heldigvis bo på vores Elevhoteller. På dén måde kommer du tæt på din uddannelse. Vi har Elevhoteller i 3 af vores skolebyer.

Læs mere om vores Elevhoteller og ansøg her

Vi har også et kollegie - Løvegadekollegiet.

Læs mere om Løvegadekollegiet og ansøg her

ZBC elevhoteller - elever spiser på elevhotel

Også for voksne

Er du over 25 år, kan du få en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse, som er tilpasset dine faglige kompetencer.

Læs mere om erhvervsuddannelse for voksne (EUV) eller kontakt en studievejleder, hvis du vil høre mere om mulighederne for at tage en erhvervsuddannelse som voksen.

Læs mere om erhvervsuddannelse for voksne

Kontakt en studievejleder

ZBC erhvervsuddannelser for voksne (EUV) - elever ved computer

Uddannelser der ligner

Vil du gerne være gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX? Så kunne det være, at der var andre EUX uddannelser indenfor fødevarer, jordbrug og oplevelser, der også var dig.

Andre uddannelser for dig