Brug for hjælp?
Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX
Du arbejder med smørrebrød, madretter og pålæg. Når du vælger en gastronomuddannelse med EUX, får du en studentereksamen og en erhvervsuddannelse
Du er interesseret i kulinariske madoplevelser, og nyder de daglige kreative udfordringer, du møder i løbet af din arbejdsdag.
Som gastronom skal du have lyst til at arbejde med fødevarer og være god til at have overblik i en presset hverdag.
Gastronom med speciale i smørrebrød og catering hører under gastronomuddannelserne.
Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning m.m. Du bliver både faglært og student på én gang, hvilket giver dig flere muligheder for at læse videre.
-
Startdatoer:
Grundforløb 1 & Grundforløb 2: 12/8-24. -
Ansøgningsfrister:
Grundforløb 1: 11/8-24 (12/8-24). 18/1-25 (20/1-25). Grundforløb 2: 11/8-24 (12/8-24). 18/1-25 (20/1-25). -
Varighed (inkl. grundforløb)
4 år og 2 måneder -
Studiested:
Grundforløb: Ringsted, Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse og Vordingborg. Hovedforløb: Slagelse -
Økonomi
SU og løn -
Adgangskrav
9. eller 10. klasse med 02 i dansk og matematik. Er du over 25 kontakt en vejleder. -
Kom og oplev vores uddannelser
Introduktion og brobygning -
Brug for vejledning? Også hvis du er over 25 år:
Kontakt en vejleder
Job og videreuddannelse gastronom - smørrebrød og catering EUX
Job:
Langt de fleste af de nyuddannede gastronomer får beskæftigelse i restaurationsbranchen. Det er også mulig at arbejde i kantiner, supermarkeder, hospitaler, storkøkkener og meget andet.
Videreuddannelse:
Når du er færdig med gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på erhvervsakademiuddannelserne Procesteknolog og Serviceøkonom, samt professionsbacheloruddannelserne, under forudsætning af, at du opfylder de specifikke adgangskrav, Ernæring og Sundhed og Global nutrition and health.
Sådan kommer du i gang
En erhvervsuddannelse består af Grundforløb og et hovedforløb, som skifter mellem oplæring (praktik) og skole.
Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du tage Grundforløb 1 først.
Du tager Grundforløb 2 på skolen. Det varer 20 uger. Et hovedforløb varer ca. 2-4 år alt efter uddannelse, og du afslutter med en svendeprøve.
Læreplads med løn
Oplæring (praktik) med løn
Det er din opgave at finde din læreplads, men ZBC har studievejledere, der kan hjælpe dig. Oplæringsvirksomheden og du skal ind indgå en skriftlig uddannelsesaftale.
Mulighed for skoleoplæring (skolepraktik)
Kan du ikke finde en læreplads, eller mister du din læreplads, tilbyder skolen dig skoleoplæring på ZBC.
Læs mere om læreplads og skoleoplæring
Oplæring (praktik) i udlandet
Drømmer du om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan vi hjælpe dig med at realisere din drøm.
Kom og besøg vores skoler
Besøgsdage i alle byer
Vi har også besøgsdage på alle vores erhvervsskoler i alle 8 byer.
Tjek alle vores fag og tilmeld dig en besøgsdag
Introduktion og brobygning
ZBC har Introduktion for 8. klasse og Brobygning for 9. og 10. klasse på vores erhvervsskoler og erhvervsgymnasier i alle vores skolebyer.
Få inspiration til at vælge uddannelse og se videoerne med Mads Marius.
Hvordan kommer jeg i gang?
Kom i gang med din uddannelse til Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX på et grundforløb på ZBC.
Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb. Grundforløbet foregår på skolen og varer 20 uger. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse skal du starte på Grundforløb 1 først. Det varer 20 uger. Alle Grundforløb 1 giver adgang til alle grundforløb 2, men vi anbefaler, at du vælger et Grundforløb 1 inden for hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser.
Når du har gjort dit Grundforløb 2 færdigt, skal du på hovedforløb. Det veksler mellem skoleophold og praktik i en virksomhed, og du afslutter med en svendeprøve. Dit hovedforløb varer 4 år og 2 måneder.
Du kan søge SU på grundforløb, hvis du er over 18 år. Læs mere om SU
På hovedforløb får du elevløn. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i oplærings- og skoleperioderne.
Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne varierer fra branche til branche.
Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18. år.
Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.
EUX fag på gastronomuddannelsen
I løbet af din EUX-uddannelse følgende fag på gymnasialt niveau:
- Dansk A
- Engelsk B
- Samfundsfag C
- Matematik B
- Fysik B
- Kemi B
- Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.
Her er nogle af de fag, du får på uddannelsen til gastronom med speciale i smørrebrød og catering:
- Ernæringslære
- Salg og service
- Køkkenpraktik
- Produktionshygiejne
Bor du langt fra din drømmeuddannelse?
Så kan du heldigvis bo på vores Elevhoteller. På dén måde kommer du tæt på din uddannelse. Vi har Elevhoteller i 3 af vores skolebyer.
Læs mere om vores Elevhoteller og ansøg her
Vi har også et kollegie - Løvegadekollegiet.
Også for voksne
Er du over 25 år, kan du få en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse, som er tilpasset dine faglige kompetencer.
Læs mere om erhvervsuddannelse for voksne (EUV) eller kontakt en studievejleder, hvis du vil høre mere om mulighederne for at tage en erhvervsuddannelse som voksen.
Uddannelser der ligner
Vil du gerne være gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX? Så kunne det være, at der var andre EUX uddannelser indenfor fødevarer, jordbrug og oplevelser, der også var dig.
Andre uddannelser for dig