Kontakt

Har du brug for hjælp? Så kontakt

Jan Lauridsen

+45 4132 4012

Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX

Med EUX får du 2 i 1 uddannelse. Du arbejder med råvarer og arbejder med madretter og forskellige typer af pålæg

Du er interesseret i kulinariske madoplevelser, og nyder de daglige kreative udfordringer, du møder i løbet af din arbejdsdag.
Du skal have lyst til at arbejde med fødevarer og være god til at have overblik i en presset hverdag. 

Gastronom med speciale i smørrebrød og catering hører under gastronomuddannelserne. 

Uddannelsen kombinerer teori og praksis, og du får en grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning m.m. Du bliver både faglært og student på én gang, hvilket giver dig flere muligheder for at læse videre. 

  • Startdatoer:
    Grundforløb 1 & Grundforløb 2: 10/8-20 & 18/1-21.
  • Ansøgningsfrister:
    6/8-20 & 14/1-21
  • Varighed (inkl. grundforløb)
    4 år og 2 måneder
  • Studiested:
    Grundforløb: Ringsted, Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse og Vordingborg. Hovedforløb: Slagelse
  • Økonomi
    SU og løn
  • Adgangskrav
    9. eller 10. klasse med 02 i dansk og matematik. Er du over 25 kontakt en vejleder.
  • Kom og oplev vores uddannelser
    Introduktion og brobygning
  • Brug for vejledning? Også hvis du er over 25 år:
    Kontakt en vejleder

Job og videreuddannelse

Job:
Langt de fleste af de nyuddannede får beskæftigelse i restaurationsbranchen. Det er også mulig at arbejde i kantiner, supermarkeder, hospitaler, storkøkkener og meget andet.


Videreuddannelse:
Når du er færdig med gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX, har du flere muligheder for videreuddannelse. Du kan søge optagelse på erhvervsakademiuddannelserne Procesteknolog og Serviceøkonom, samt professionsbacheloruddannelserne, under forudsætning af, at du opfylder de specifikke adgangskrav, Ernæring og Sundhed og Global nutrition and health.

ZBC gastronom - kok i køkken

Sådan kommer du i gang

En erhvervsuddannelse består af Grundforløb 2 og et hovedforløb, som skifter mellem praktik og skole.

Du tager Grundforløb 2 på skolen. Det varer 20 uger. Et hovedforløb varer ca. 2-4 år alt efter uddannelse, og du afslutter med en svendeprøve.

Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du tage Grundforløb 1 først. 

Læs mere om grundforløb 1 og se de hovedområder, du kan vælge

Praktikplads med løn

Praktikplads med løn:
Inden du kan starte på hovedforløbet af din uddannelse, skal du finde en praktikplads i en godkendt praktikvirksomhed (og I skal indgå en skriftlig uddannelsesaftale). 

Det er dit ansvar at finde en praktikvirksomhed, men ZBC har praktikpladsvejledere, der kan hjælpe dig.


Praktik i udlandet:
Hvis du har drømme om at tage dele af din uddannelse i udlandet, kan det blive til virkelighed på ZBC. Vi har en lang række kontakter og et internationalt kontor, som kan hjælpe dig med et praktikophold i udlandet. 

ZBC gastronom - elever i køkken

Kom og besøg vores skoler

Introduktion og brobygning
ZBC har Introduktion for 8. klasse og Brobygning for 9. og 10. klasse på vores erhvervsskoler og HTX- og HHX-gymnasier i Holbæk, Roskilde, Ringsted, Køge, Slagelse, Næstved og Vordingborg.

Få inspiration til at vælge uddannelse og se videoerne med Mads Marius.

Introduktion for 8. klasse

Brobygning for 9. klasse

Besøgsdage i alle byer
Vi har også besøgsdage på alle vores erhvervsskoler i Holbæk, Køge, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse og Vordingborg.

Tjek alle vores fag og tilmeld dig en besøgsdag

Hvordan kommer jeg i gang?

Kom i gang med din uddannelse til Gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX på et grundforløb på ZBC.

Uddannelsen består af Grundforløb 2 og et hovedforløb. Grundforløbet foregår på skolen og varer 20 uger. Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse skal du starte på Grundforløb 1 først. Det varer 20 uger. Alle Grundforløb 1 giver adgang til alle grundforløb 2, men vi anbefaler, at du vælger et Grundforløb 1 inden for hovedområdet Fødevarer, jordbrug og oplevelser.

Når du har gjort dit Grundforløb 2 færdigt, skal du på hovedforløb. Det veksler mellem skoleophold og praktik i en virksomhed, og du afslutter med en svendeprøve. Dit hovedforløb varer 4 år og 2 måneder.

Se mere om optagelse

Du kan søge SU på grundforløb, hvis du er over 18 år. Læs mere om SU

På hovedforløb får du elevløn. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i praktik- og skoleperioderne.

Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Begyndelseslønnen for elever i erhvervsuddannelserne varierer fra branche til branche.

Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. Har du ikke det, kan du søge SU, hvis du er fyldt 18. år.

Du kan på visse betingelser få tilskud til dækning af dine transportudgifter.

EUX fag

I løbet af din EUX-uddannelse følgende fag på gymnasialt niveau:

  • Dansk A
  • Engelsk B
  • Samfundsfag C
  • Matematik B
  • Fysik B
  • Kemi B
  • Teknikfag B – proces, levnedsmiddel og sundhed.

Her er nogle af de fag, du får på uddannelsen til gastronom med speciale i smørrebrød og catering:

  • Ernæringslære
  • Salg og service
  • Køkkenpraktik
  • Produktionshygiejne
ZBC gastronom - elev anretter mad

Bor du langt fra din drømmeuddannelse?

Så kan du heldigvis bo på vores Elevhoteller. På dén måde kommer du tæt på din uddannelse. Vi har Elevhoteller i Ringsted, Roskilde og Slagelse.

Læs mere om vores Elevhoteller her

ZBC elevhoteller - elever spiser i Foodhall

Også for voksne

Er du over 25 år, kan du få en særligt tilrettelagt erhvervsuddannelse, som er tilpasset dine faglige kompetencer.

Kontakt en vejleder, hvis du vil høre mere om mulighederne for at tage en erhvervsuddannelse som voksen.

Læs mere om realkompetencevurdering (RKV) 

Uddannelser der ligner

Vil du gerne være gastronom med speciale i smørrebrød og catering med EUX? Så kunne det være, at der var andre EUX uddannelser indenfor fødevarer, jordbrug og oplevelser, der også var dig.

Andre uddannelser for dig