Min mad gør folk raske

  • Ernæringsassistent
  • | 14-05-2019
  • | ZBC

Mad er ikke bare mad. For Amanda er det vigtigt at kunne ernæringsberegne menuer, så borgene får den rigtige mængde protein, fedt eller hvad de end har brug for.

- Det fedeste ved at læse ernæring er, at jeg virkelig har fået øjnene op for mad og hvad mad kan, smiler Amanda Themsen.

Amanda startede efter 10. klasse på grundforløbet ”Mad og oplevelser”.

- Jeg troede, jeg skulle være konditor. Men på grundforløbet fandt jeg ud af, at ernæringsassistent var mere mig. Så jeg valgte ernæringsassistent med EUX og jeg er bare blevet mere og mere forelsket i uddannelsen lige siden.

EUX er genialt

Amanda valgte selv sin uddannelse med EUX, fordi hun altid har vidst, at hun skulle læse videre. Og hun har også et klart råd til dig, der skal vælge uddannelse nu:

- Altid vælg en EUX - lige meget hvilken uddannelse du gerne vil starte på. EUX-uddannelsen er genial. Det kan godt være, du tager to uddannelser på én gang, men du mærker det ikke, du sparer rigtig meget tid og lærerne er rigtige dygtige til at koble din erhvervsuddannelse og dine gymnasiale fag, fortæller Amanda og fortsætter,

- I engelsk snakker vi for eksempel om madspild i andre lande. Og i kemi skulle vi lave en creme - det er lidt ligesom at lave en mayonnaise, hvor du blander vand og olie. Så det var nemt at se parallellen.

Vil du gerne vide mere om EUX?

Er du stadig ikke sikker på, hvad "det der" EUX er og om det overhovedet er noget for dig? Vi har samlet det vigtigste information til dig.

Snup 10 skarpe om EUX her

Min mad gør folk raske

Men hvad laver en ernæringsassistent egentlig?

- Tit når jeg er i praktik, hører jeg fra borgerne ”Nå, du er kok”. Det kan jeg godt forstå, de tænker, men det er jeg jo ikke. Jeg plejer at sige, forskellen er, at kokken bruger fløde og jeg bruger mælk, griner Amanda og understreger samtidig, at det naturligvis ikke er den eneste forskel.

- Kokken skal sørge for, at maden smager rigtig godt og ser pæn ud. Det skal jeg også, men jeg skal også sørge for, at få dækket de behov, som den enkelte borger har. Jeg ernæringsberegner de enkelte menuer, så borgene får den rigtige mængde protein, fedt eller hvad de nu har brug for. Som ernæringsassistent fokuserer jeg meget på, hvordan jeg kan gøre folk raske gennem maden.

Og det er ikke kun på arbejdet, Amanda elsker at lave mad og inspirere andre.

- Jeg kan godt lide at have venner med hjem og lave mad til dem. Mange unge er ikke så gode til at lave mad. De koger bare lidt pasta. Så jeg elsker virkelig at vise dem, hvad mad egentlig kan være!

Næste stop - bachelor

- Når jeg er færdig som ernæringsassistent, er planen, at jeg starter på en bachelor i Ernæring og Sundhed. Jeg vil gerne være kostvejleder og hjælpe samfundet til en sundere livsstil - for jeg synes vi spiser for meget og forkert, slutter Amanda.

1. Spis din mad af en mindre tallerken

2. Vent lidt før du tager portion to

3. Spis grove grøntsager som fx rodfrugter

4. Spis efter sæsonen

5. Skær ned på kødet

6. Spis kartofler - de er fulde af vitaminer

Ønsker du at starte på EUX?

Så kan du allerede nu tilmelde dig lige netop din drømme EUX-uddannelse.

Tilmeld dig allerede i dag - Start til august